Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииПет мита за храните
Пет мита за храните

1. Мит: Органичните храни имат по-голяма хранителна стойност от неорганичните

Органичните* храни съдържат същите хранителни вещества и в същото количество като неорганичните. Единственото предимство на органичните храни е, че съдържат малко или никакви пестициди или хербециди. Храните могат да съдържат канцерогенни вещества независимо от начина, по който са получени.

2. Мит: Бялата захар е вредна

Всички захари, включително медът, меласата или царевичният сироп, от хранителна гледна точка са еднакви. Бялата захар не е по-добра или лоша от другите видове захар. Консумирането на прекалено много захар от който и да е вид може да има лоши здравни последици, тъй като захарта съдържа калории, но не и витамини, минерали или други хранителни вещества. Захарта е особено вредна за зъбите.

3. Мит: Храните, богати на фибри, са богати на калории

Храните, богати на фибри - като зеленчуци, житни храни и пресни плодове всъщност са по-бедни на калории, тъй като не съдържат на практика никакви мазнини. Смесването на тези храни с мазнина, консумацията в големи количества и обработката им могат да доведат до повишен калориен внос.

4. Мит: Витамините доставят енергия за тялото

Единствено калориите ор въглехидратите, протеините и мазнините доставят енергия. Някои витамини участват в използването на енергията в тялото.

5. Мит: Гладуването елиминира токсините от тялото

Докато гладуването за ден-два едва ли ще ви навреди и е полезно от психическа гледна точка, тъй като позволява да се променят някои вредни навици, няма данни че то пречиства организма от токсините.

* Органични са тези храни, които не са получени след употребата на генетично модифициране, прилагането на изкуствени торове, пестициди, хербециди, антибиотици и т.н.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator