Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияКонсумирането на храни с нисък гликемичен индекс има изключително значение при деца с диабет
Консумирането на храни с нисък гликемичен индекс има изключително значение при деца с диабет

Консумацията на храни с нисък гликемичен индекс от деца и юноши с диабет тип 1 понижава глюкозните пикове и подобрява общия гликемичен контрол. Това сочат резултатите на проучване, спонсорирано от National Institutes of Health.

Д-р Nansel и колеги изследвали ефектите на храни с висок и нисък гликемичен индекс, използвайки продължително мониториране на кръвните нива на глюкозата, при 20 пациента с диабет тип 1 на възраст между 7 и 16 години.

Всички участници били подложени на специален режим, при който инсулиновата доза била калкулирана спрямо количеството на консумираните въглехидрати. Базирайки се на нивата на глюкоза бил приложен коригиращ фактор. И при двете групи (високо и нискогликемичната) имало еквивалентен брой калории и макронутриенти.

Консумирането на храни с нисък гликемичен индекс било свързано с поддържане на глюкозни нива в таргентия диапазон от 70 до 180 mg/dL в 66% от изследвания времеви интервал, а консумацията на храни с висок гликемичен индекс - в 47% от времевия интервал, което е статистически значимо.

Пациентите, коснумиращи храни с нисък гликемичен индекс, демонстрирали значително по-ниски дневни средни стойности на на глюкоза в кръвта в сравнение с участниците от високогликемичната група (137,6 срещу 184.2 mg/dL) При първите имало значително по-редки епизоди на глюкозни нива > 180 mg/dL и по-нисък кръвен глюкозен индекс - мярка на глюкозната вариабилност.

Между двете групи нямало разлики относно честотата на глюкозни нива под 70 mg/dL и нисък глюкозен индекс. Нямало разлика между двете групи в нощния часови диапазон. Това доказва хипотезата, че храните с нисък гликемичен индекс повлияват кръвната глюкоза чрез редукция на постпрандиалното (след нахранване) покачване на последната.

Глюкозните нива под 80 mg/dL били третиране с 15 грама въглехидрати, като по-често това се налагало при групата, консумираща храни с нисък ГИ - 13 срещу 8 пациента.

Имайки предвид по-голямата честота на слаба хипогликемия и по-голямото количество консумирани въглехидрати на единица инсулин при групата на нискогликемичен хранителен режим, при тези пациенти могат да бъдат понижени дневните дози инсулин, обясняват авторите. Постоянната употреба на храни с нисък ГИ може да намали инсулиновата необходимост и да подобри гликемичния контрол. Все пак поради опасността от хипогликемични епизоди пациентите на такъв режим трябва да бъдат мониторирани.

Вижте още:

Захарен диабет в детска възраст

Нивата на глюкоза по време на бременност варират при различните типове диабет

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator