Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусОстра абдоминална болка: общ преглед
Остра абдоминална болка: общ преглед 21 април 2008

Абдоминалната болка е често срещан симптом в доболничната обстановка и често поставянето на диагноза е затруднено. Честотата й е 1,5% при обикновените доболнични прегледи и около 5% при спешните случаи. Въпреки че най-често тази болка е с добра прогноза, при около 10% от пациентите, приети по спешност, и по-малък процент от пациентите в извънболнична обстановка причината е животозастрашаваща и/или налага спешна хирургична интервенция.

Острата абдоминална болка се среща при много състояния, вариращи от доброкачествени и леки самоограничаващи се заболявания до спешни състояния, налагащи хирургична интервенция. Оптималният подход за поставяне на диагноза въз основа на абдоминална болка лежи на вероятността за възникване на дадено заболяване, оплакванията и медицинската история на пациента, находките при физикалния преглед, лабораторни данни и образни изследвания.

Локализацията на абдоминалната болка е полезна стартова точка, която дава насоки при по-нататъшния преглед. Например, болката в долен десен квадрант е насочваща за апендицит. Въпреки че някои данни от историята на пациента и от физикалния преглед са полезни, някои имат ограничена стойност. Например, констипацията и абдоминалната дистензия (подуването на корема) са индикатори за чревна обструкция, докато анорексията има ниска диагностична стойност при апендицит.

При пациентите с абдоминална болка, симптомите, които предполагат хирургично или спешно състояние, включват: треска, продължително повръщане, синкоп или пресинкоп, както и данни за кръвозагуба от гастроинтестиналния тракт

Специфичните популации имат повишен риск при някои състояния, които водят до абдоминална болка. Жените имат по-голям риск от заболявания на генитоуринарния тракт, като по-възрастните от тях имат нетипични симптоми.

В зависимост от локализацията на болката, се препоръчва използването на различни образни техники, като част от поставянето на диагнозата. Ултрасонографията се препоръчва за изследване на болката в горен десен квадрант и в супрапубичната област, а компютърната томография - за долен десен и ляв квадрант. КТ с интравенозен контраст се препоръчва за долен десен квадрант, а КТ с орален и интравенозен контраст - за болка в ляв долен квадрант.

Освен отчитането на мястото на болката, категоризирането на причините за нея по органи и след това по специфични причини е изключително полезно при построяването на диференциалната диагноза.



Болка в горен десен квадрант

Жлъчните причини за болка включват: холецистит, холелитиаза и холангит; колоналните причини са колит или дивертикулит; чернодробните причини включват: абсцес, формация или хепатит; пулмоналните причини могат да са пневмония и емболия, а реналните - нефролитиаза или пиелонефрит.

Болка в епигастриума
Тук билиарните причини са: холецистит, холелитиаза и холангит; сърдечните причини са: миокарден инфаркт или перикардит; гастралните причини включват езофагит, гастрит или пептична язва, а острият апендицит може да колонална причина. От страна на панкреаса трябва да се има предвид формация или панкреатит. Васкуларни причини са аортна дисекация или мезентериална исхемия

Болка в горен ляв квадрант
Тук кардиачните, гастралните, панкреатичните, реналните и васкуларните причини са същите като тези, споменати в предишните два параграфа. Периумбиликалните източници на болка може да са знак на ранен апендицит, както и за аортна дисекация или мезентериална исхемия. Тук към гастралните причинители могат да се добавят тънкочревна формация или обструкция.

Болка в долен ляв и десен квадрант

При болка в десния и долния квадрант, както и в супрапубичната област, възможните ренални и колонални причини са изброени по-горе. Други колонални причини са възпалителна болест червото или синдром на раздразнителното черво, а гинекологични източници на болка са ектопичната бременност, фиброиди, формация на яйчника, усукване или пелвично възпалително заболяване.

При всяка локализация болката, произхождаща от коремната стена, може да е симптом на херпес зостер, мускулно разкъсване или херния. Дифузната и неспецифично локализарана абдоминална болка най-често се дължи на: чревна обструкция, мезентериална исхемия, перитонит, абстинентен синдром, криза при сърповидно-клетъчна анемия, порфирия, възпалителна чревна болест или тежко отравяне с тежки метали

По възможност анамнезата трябва да се снема от неседиран пациент. Първоначалната диференциална диагноза може да бъде определена чрез очертаване на болковата локализация, радиация и движение (напр. при апендицит болката се придвижва от периумбиликалната област към долния десен квадрант на корема) След като се отчете локализацията, трябва да се събере информация за началото и продължителността болката, както и да се установи дали тя е постоянна или има коликообразен характер.

Ето и някои препоръки:

• Апендицитът не може да се отхвърли при нормална WBC на кръвната картина
• При пациенти с епигастрална болка се препоръчва измерване на амилаза и липаза
• При изследване на пациенти с остра болка в горен десен квадрант се препоръчва използването на сонография като образна техника
• При пациенти с остра болка в долен ляв и десен квадрант се препоръчва компютърна томография.

Болковите симптоми могат да се различават при по-възрастните пациенти, а лошата памет и по-слабите симптоми могат да доведат до поставянето на грешна диагноза. Има няколко заболявания, които трябва да се имат предвид при всички по-възрастни пациенти с абдоминална болка поради по-голямата им честота, както и поради по-голяма смъртност при тези пациенти. Окултните инфекции на уринарния тракт, перфорацията на орган и мезентериалната исхемия са потенциално фатални състояния, които са често са грешно или късно диагностицирани при по-възрастните пациенти.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator