Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусПулпит
Пулпит 08 май 2008

Пулпитът бива два вида: обратим и необратим.

Обратим пулпит:
По преценка на стоматолога, нервът може да бъде спасен без да се наложи умъртвяването и изваждането му. На откритата пулпа се слага биологична превръзка и калциево-хидроокисна паста. Фотополимеризиращият вариант е по-добър, тъй като не се разгражда с времето, което води до дупка в пломбата. Може да се стигне до умъртвяване на нерва, но е важно стоматологът да се опита да запази зъба жив.

Необратим пулпит:
Налагането на лечение на пулпитен зъб е с витална екстирпация (умъртвяване на нерва и изваждането му). Умъртвяването на нерва се извършва с Арсен. В много държави Арсенът е забранен, тъй като са възможни различни усложнения и алергични реакции. Следващата стъпка е разширяване на канала. Това става с ръчни машинни инструменти и се промива с кипящи разтвори. Цялата процедура е под рентгенов контрол.


Методологията с активни канални средства за запълване е остаряла и дори забранена в някои държави (САЩ, Западна Европа), но все още се ползва масово у нас, тъй като при неточна работа не води до зъбни болки. Епоксидните смоли, с които работи един съвременен стоматолог са инертни и не се разтварят. Задължителна е и рентгенографията след запълване, за да се установи достигнат ли е апикалния стоп, който не трябва и да се подминава от лекуващия зъболекар, тъй като това ще доведе до болки и/или труден оздравителен процес.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator