Начало
НачалоЗаболяванияПсихиатрияДеменция - причинители, лечение, превенция
Деменция - причинители, лечение, превенция

Думата „деменция” ( лат. Dementia) идва от латински и значи напълно буквално „без ум/разум”. Медицински терминът се използва за да опише влошаване на мозъчната активност – например загуба на памет. Обикновено заболяването се развива постепенно, въпреки че понякога може да се развие изведнъж. В момента около 5 млн. американци страдат от някаква форма на деменцията, а около 15% от хората над 65 годишна възраст са с това заболяване. Болестта на Алцхаймер, най-честият причинител на деменцията, ще засегне повече от 12 млн. американци през следващите 20 години.

Деменцията е прогресивно заболяване, като симптомите му се влошават с течение на годините. Първоначално започва със загуба на памет. Постепенно, все повече функции на мозъка се губят, до момента в който дори основните умствени и физически дейности са неспособни да се извършат. С развитието на деменцията, човек може да загуби способността си да разпознава приятелите и семейството си, да мисли критично, да извършва група от задачи, а понякога дори и да говори.

В повечето случаи деменцията е нелечима. Продължителността на живота при човек болен от заболяването е различна, като варира от месеци до години. Рядко деменцията се причинява от лечимо заболяване ( метаболитно нарушение, депресия ). В тези случаи, лечението му „води до лечение” и на деменцията.

Причинители

Различни заболявания могат да причинят деменция, но главните 3 са:

- Болестта на Алцхаймер
- Васкуларна деменция
- Наслагвания в мозъка ( Lewy body disease )

Възможно е пациент да има и две от тези заболявания. Това прави поставянето на ясна диагноза трудно.

Други фактори, които могат да причинят деменция са:

- синдромът на Кройцфелд-Якобс
- травма на главата
- СПИН
- Алкохол
- Дегенеративни заболявания като заболяването на Хънтингтън и Пик
- Мозъчна абсцесия
- Множествена склероза
- Повече от още 50 други рядко срещани дегеративни заболявания

Заедно, тези причинители представляват около 20% от случаите на деменция. Някои от тях, например заболяването на Хънтингтън, са изключително редки.

Заболяването на Алцхаймер представлява около 40-45% от всички случаи на деменция. До установяването му вече са изминали няколко месеца или дори години. Характерните промени засягат мозъка и не могат да бъдат засечени чрез днешните лабораторни тестове. Заедно със загубата на памет, пациент със Алцхаймер може да покаже и знаци за промяна в поведението, загуба на разум. Пациентът може да изпитва трудности за наименоване на предмети. Също така константно може да повтаря думи и движения. Губи се координация.

В последната фаза на заболяването се появяват и проблеми с урнирането и пациентите могат да се подмокрят.

Продължителността на заболяването може да е от 4 до 15 години. Това значи, че пациент с диагноза деменция може да живее от 4 до 15 години.

Lewy body desiase е установено като фактор предизвикваш деменция през последните 10 години.

Това са специфични наслагвания в мозъка, които се образуват от дегенерация на нервни клетки. Натрупването на загиналите нервни клетки засяга мозъчните функции. Симптомите на това заболяване са подобни на тези при Алцхаймер и Паркинсон. Като цяло – намаляване на речта и общата сетивност, забавяне на движенията, халюцинации. Движенията на очите са нормални, което разграничава това заболяване от Паркинсон. Продължителността е различна.

Симптоми

Първоначалния симптом за деменция е загуба на памет. Въпреки че при всеки човек паметта се губи от време на време, загубата на памет при деменцията е по-дълбока и може да засегне способността за функциониране. Например – нормално е да забравите къде сте оставили ключа от колата, но не е нормално да забравите как се използва той – това най-вероятно е симптом за деменция.

Ако имате деменция, може би ще разберете, че нещо не е наред, но страхът няма да ви позволи да предприемете лечение. В течение на развитието на заболяването, може да станете нервни и депресирани.

Заедно със загубата на памет, може да изпитате трудност при изпълнението на по-сложни интелектуални задачи – например шофиране. Може да забравяте къде се намирате в момента или какъв ден е днес. Също така се променят общата Ви преценка, настроението, държанието.

С развитието на деменцията може да изпитвате трудности да говорите с цели изречения, да разпознавате заобикалящите Ви, да се грижите за себе си ( например да се къпете ). В някои случаи може да имате халюцинации, безсъние.

Някои други състояния, като бълнуване и депресия, могат да имат подобни на деменцията симптоми. Трябва още в началото да бъде установено, че не става въпрос за деменция, още докато са лечими. Въпреки това, ако останат нелекувани, загубата на памет и познавателна способност могат да станат перманентни.

Превенция

Добрите лични здравни навици и медицински грижи могат да предотвратят някои форми на деменция, но повечето причинители на заболяването на могат да се предотвратят. Докато изследванията не дадат по-добри данни, ето няколко предложения за предпазване от някои причинители на деменцията:

- васкуларна деменция – изследвайте и контролирайте кръвното си налягане. Извършвайте физически упражнения. Хранете се здравословно. Обмислете взимането всеки ден на детски аспирин.

- Мозъчна травма – използвайте каски и друга екипировка. Винаги ползвайте колани при шофиране.

- Инфекция ( сифилис напр. ) – избягвайте рисков полов живот

- Авитаминоза – вашият доктор може да ви направи кръвен тест за да провери нивото на витамин B12.

- Хормони – помолете вашият лекар да изследва функцията на тироидната ( щитовидна ) жлеза.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator