Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусМоже ли високото кръвно налягане да предизвика замъглено виждане?
Може ли високото кръвно налягане да предизвика замъглено виждане? 11 април 2008

Може ли високото кръвно налягане да предизвика замъглено виждане?

Високото кръвно налягане(хипертония) е известно още като „silent killer” ( „тих убиец” ), тъй като повечето хора с високо кръвно налягане нямат симптоми. Те разбират, за него едва когато го измерят.

Хипертонията е често срещана. Замъгленото виждане, което се предизвиква от различни фактори, също е често срещано. При човек, който има и двете, е много вероятно замъгленото виждане да не е директно свързано с хипертонията, особено ако кръвното налягане е малко над нормата.

Силно повишеното кръвно налягане, оставено без лечение, може да доведе до състояние наречено „злокачествена хипертензия” ( злокачествена хипертония ). В този случай мозъкът и очите могат да бъдат засегнати.

При злокачествената хипертония, може да има оттоци във всяка част на мозъка. Задната част на мозъка, която има директна нервна връзка с очите, е особено чувствителна, когато кръвното налягане се повиши силно. Оттоците предизвикват промени в зрението. Добрата новина е, че зрението се подобрява след като се понижи налягането.

Когато има множество оттоци в мозъка, очният нерв също може да се засегне. Това ще увреди зрението. В допълнение, малките кръвоносни съдове, които доставят кислород и хранителни вещества до очите могат да се увредят, което ще засегне също зрението.

Въпреки че няма директна връзка, хипертонията силно увеличава риска от инсулт. Някои видове инсулт могат да засегнат и зрението. Обикновено има и други симптоми, а не само замъглено виждане.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator