Начало
НачалоЗаболяванияПсихиатрияАутизмът - видове, симптоми, лечение
Аутизмът - видове, симптоми, лечение

Аутизмът е най-общо разстройство на мозъка. Повечето лекари го определят по-скоро като състояние, а не като заболяване. Хората с аутизъм имат проблеми с комуникацията и социалните отношения. Също така може да имат нетипични: начин на поведение, интереси, движения.

Има 5 вида аутизъм. Най-често срещаните са следните три:
- класически аутизъм
- синдром на Asperger – по-леката форма
- PDD-(NOS) (Not Otherwise Specified – неспецифицирано по друг начин ) – използван да опише групата от децата, които не се вписват в останалите видове аутизъм
По-рядко срещаните са следните 2:

-синдром на Rett – неврологично разстройство, което е по-често срещано при момичетата. Включва проблеми с движението и речта, заедно с останалите характерни симптоми за аутизма.

-детско дезинтегриращо разстройство - най-тежката форма на заболяването, при която детето губи повече физически, езикови и социални умения отколкото при останалите форми.

Симптомите на аутизма обикновено първо се проявяват при прохождащи деца, но само половината от тези деца биват диагностирани преди да влязат в детска градина.

Синдромът на Rett се проявява в резултат на генетична мутация. Причините за другите видове остават неясни, въпреки многобройните изследвания. Някой учени смятат, че тези форми са генетични, докато други доказателства сочат, че причината за заболяването е инфекция или токсин от околната среда. Някои лекари смятат, че аутизмът може да се прояви при мозъчна травма или мозъчно нарушение, което настъпва по време на вътреутробното развитие или по време на ранно детство. Други имат доказателства, че заболяването е резултат от нетипични нива на химични съединения, наречени невротрансмитери, като допамин и серотонин, които предават нервните сигнали между клетките.

Аутизмът засяга 6 на всеки 1000 деца - от всички расови, етнически и социални сфери. Всички видове, с изключение на синдрома на Rett, са от 3 до 4 пъти по-често срещани при момчета, отколкото при момичета.

Симптоми

При раждането на дете с аутизъм, то изглежда напълно нормално. Симптомите могат да се проявят още по време на първата година, но едва на втората/третата година родителите могат да разберат, че нещо не е наред.

Децата с аутизъм могат да реагират нетипично, когато бъдат докосвани. Вместо да се гушват когато бъдат вдигнати, те настръхват или точно обратно – отпускат се. Нормалното държание през първата година от живота – усмихване при чуване гласа на майката, показване на различни предмети за да привличат вниманието на някой, пълзене, използване на прости думи – е нетипично за тях. Детето може да не осъществява зрителен контакт, а също така не може да разпознава родителите от непознатите хора, проявява слаб интерес към останалите хора. Симптомите варират от по-леки до тежки:

- нетипични игри – прохождащо дете с аутизъм обикновено игнорира останалите деца и предпочита да играе само. Детето може да прекара много часове, стоейки тихо (като в транс) или концентрирайки се върху определен обект. Всеки опит да се отвлече вниманието му може да предизвика емоционален изблик.

- неправилна реч – децата не говорят много или остават напълно тихи. Ако говори, детето повтаря това, което е казал друг човек. Стилът не изказ е друг - вместо да каже “Искам сандвич”, детето пита “Искаш ли сандвич?”


- повтарящо се поведение – детето повтаря една и съща фраза или настроението му не се променя. Пляскането с ръце, посочване с пръст, люлеенето са типични.

- ненормално поведение – децата могат да развият някои натрапчиви навици – желание да минават по един и същ маршрут към училище всеки ден, завъртане всеки път когато влизат в стая, силно разсейване от определени дейности или предмети. Понякога могат да бъдат “свръхактивни”, агресивни, импулсивни. Някои могат умишлено да се нараняват.

Диагнози

Диагнозата се основава на историческото развитие на болестта, наблюдение върху поведението на детето (само и в среда с други деца), резултати от изследвания, които определят езиковите способности, моторната координация, слуха и зрението. В някои случаи се назначават изследвания за други медицински заболявания, които понякога могат да приличат на аутизма ( например “синдромът на чупливата X хромозома” ).

Продължителност

Аутизмът е състояние, което протича през целия живот.

Профилактика

Поради липсата на информация за причините водещи до повечето видове аутизъм, не е възможна профилактика на заболяването.

Лечение

Тъй като няма лечение за аутизма, симптомите могат да се подобрят чрез лечение, което най-общо включва:

- образование – индивидуална обучителна програма, насочена към конкретните проблеми на детето – речева и езикова терапия

- поведенческа терапия – целта на терапията е да се подсили “правилното” поведение и да се намали неподходящото – като например съзнателното нараняване.


- лекарства – няма едно единствено лекарство, което лекува всички симптоми ефективно. При някои деца психотропните лекараства Mellaril, Risperdal, Zyprexa, могат да окажат положително влияние върху някои симптоми – агресия, раздразнителност. За съжаление тези лекарства имат и странични ефекти. Антидепресантите - като Prozac и Anafranil - могат да лекуват депресията и обсебващото поведение.

Някои хора вярват, че промените в начина на хранене, билките и други допълнителни лекарства могат да помогнат на децата с аутизъм. Изследователи изучават тези лечения, но засега няма достатъчно информация за тях. Някои от тези лечения могат да бъдат опасни и да имат странични ефекти, така че преди да ги приложите се посъветвайте с доктор.

Вижте още:

Симптоми на аутизъм при едногодишни деца

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator