Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусИма ли връзка между артрита и алергиите?
Има ли връзка между артрита и алергиите? 02 април 2008

Повечето лекари не вярват, че има връзка между артрита и алергиите.

Алергичната реакция е отговор на имунната система на организма към обикновено безвредни чужди тела, наричани алергени. Алергиите се причиняват от активирането на един клас кръвни антитела, наречен имуноглобулин Е.

Най-честите алергени са поленовият прашец, различни треви, пчелна отрова, лекарства и някои храни като фъстъци и яйца. Алергените предизвикват съответната реакция само при податливи хора. Понякога тези реакции са безобидни, но понякога могат да бъдат по-тежки и дори фатални. Симптомите са най-често хрема, парене/сърбене по очите и също така обриви. Понякога хората имат и затруднено дишане.

Много интернет сайтове продължават да твърдят, че хранителните алергии причиняват артрит. Те се основават на случаи, в които пациенти с артрит се подобряват след спиране на приемане на определени храни, но това не е научно доказателство.

Въпреки това, много видове артрит са имунозависими. Заболявания като ревматоиден артрит и лупус са автоимунни. При тях имунната система се уврежда и започва да атакува телесните клетки, причинявайки увреждания по ставите и други органи. Артритът също така се свързва и с други “свръхчувствителни” реакции и заболявания на организма като васкулит и криоглобулинемия. Те са рядко срещани нарушения на имунната система.

Вижте още:

Видове алергии

Комбинацията от TNF инхибитор и Methotrexate e кардиопротективна при ревматоиден артрит

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator