Начало
НачалоЗдравни новиниНа фокусДиагноза и насоки за лечение на оталгията в доболнична обстановка
Диагноза и насоки за лечение на оталгията в доболнична обстановка 11 март 2008

Отитис медиа и отитис екстерна са най-честите причини за болка в ухото. Оталгията или ушната болка е често срещан симптом в доболничната помощ и има различна причинност.

Ако причината е в самото ухо (първична оталгия), при ушното изследване най-често се откриват абнормалности и диагнозата е лесна за поставяне. При вторичната оталгия ушният преглед не показва отклонения, а причината за болката се крие в различни части на тялото.

Ушното изследване обикновено открива причината на първичната оталгия, като най-често се касае за отитис медиа и отитис екстерна. За разлика от първичната, вторичната оталгия трудно се диагностицира, най-вече поради комплексната инервация на ухото и много потенциални източници на пренесена болка. Най-честите причини за вторичната оталгия са темпоромандибуларен ставен синдром, фарингит, зъбни проблеми и артрит на шийния гръбнак.

Сетивната инервация на ухото се осъществява от влакна на черепномозъчните нерви - n. trigeminus (V), n. facialis (VII), n. glossopharyngeus (IX) и n. vagus (X). В инервацията участват и влакна от цервикалните нерви - C2 и С3. Всяко заболяване, засягащо някой от тези нерви, може да предизвика оталгия.

Кохлеята и полуокръжните канали във вътрешното ухо са инервирани от седмия черепномозъчен нерв - n. vestibulocochlearis, при който липсват болкови влакна. Въпреки че поради горната причина повечето патологични процеси, засягащи вътрешното ухо, не са свързани с болка, някои заболявания - като болестта на Мениер, могат да предизвикат чувство за натиск и запълване на в ухото, както и други усещания.

Когато историята на заболяването и физическият преглед не са достатъчни за поставяне на дефинитивна диагноза, остават няколко опции. Първата от тях е да се проведе опит за симптоматично лечение, втората е да се използват образни техники, а третата е пациенът да се препрати на УНГ специалист.

Високорисковите за оталгия пациенти, при които е необходимо допълнително изследване, са: пушачите, консумиращите алкохол, пациентите над 50 години и диабетиците. Тези пациенти, пациентите с история или физическо изследване, сочещо скрита причина за оталгия, както и пациентите, при които симптоматичното лечение не дава резултат, трябва да се изследват с ЯМР, фиброоптична назоларингоскопия и/или изследване на СУЕ.

Клиничните препоръки за третиране на оталгията са:

► Пациентите с оталгия и нормални физикални находки при ушна екзаминация, които имат симптоми или са високорискови за тумори (пушачи, алкохолици, възрастни пациенти), трябва да се изследват с ЯМР или назоларингоскопия.

► Симптоматичното лечение е подходящо при иначе здрави пациенти с оталгия под 40-годишна възраст и нормални ушни изследвания. Ако симптомите продължат, трябва да се пренасочат към специалист.

►Трябва да се измери СУЕ с цел да се изключи темпорален артерит при пациенти над 50-годишна възраст с необяснима ушна болка и нормално ушно физикално изследване

Най-честите причини на оталгия, свързани с абнормална физикална находка, включват отитис медиа, отитис екстерна, чуждо тяло, баротравми.

При отитис медиа, който е по-чест през зимата, често има история за скорошна инфекция на горните дихателни пътища. При физикалното изследване често се наблюдава зачервена или мътна тимпанична мембрана, която е неподвижна при пневматична отоскопия.

Пациентите с отитис екстерна най-често докладват, че наскоро са плували, затова и това състояние е по-често през лятото. При прегледа се наблюдава бял секрет, болка, тригерирана от триене или натиск върху трагуса, подуване и еритема на външния слухов канал, който може да съдържа бели нишки.

Тъй като находките при отитис екстерна може да оскъдни, може да се назначи емпирична терапия. При имунокомпрометираните пациенти и при диабетиците трябва да се има предвид и наличието на малигнен (некротизиращ) отитис екстерна.

Чуждо тяло в ухото, най-често насекомо или малък предмет, се среща най-често при деца, при които най-често чуждото тяло се вижда в ушния канал. По време на премахването му може да се наложи известна седация.

При баротравма ушната болка започва при снижаването на самолета или при отиване на по-голяма дълбочина - напр. при водолазите. При изследването могат да се открият хеморагии от тъпанчевата мембрана и/или серозна или кървениста течност в средното ухо. След полет около 10% от възрастните и 22% от децата имат отоскопични признаци на баротравма.

Чести причини на оталгия, свързани с нормална физикална находка, са темпоромандибуларен ставен синдром, проблеми със зъбите, фарингит, тонзилит, артрит на цервикалния отдел на гръбнака. Понякога причината е идиопатична.

При темпоромандибуларния синдром пациентите докладват за болка или крепитации при дъвчене или говорене. Рисковите фактори включват често скърцане със зъби или прехапване на устните и езика. При преглед се установява чувствителност на темопоромандибуларната става, крепитус и "клик"-ане при движение в ставата. Понякога се наблюдава и ограничение на движението на мандибулата.

Денталните причини включват кариес, периодонтален абсцес, проблеми с мъдреците, пулпит, като кариесът и абсцесът са най-честите причини. Такива пациенти имат оплаквания от страна на зъбите или история за зъбни заболявания. При стоматологично изследване най-често се наблюдават кариеси, абсцес, гингивит, чувствителност на зъба при почукване със сондата.

Фарингитът и тонзилитът често са придружени с възпалено гърло и при преглед обикновено има зачервяване на фаринкса и сливиците. Наблюдава се подуване и ексудатиране. Дори и при незасягане на ухото, оталгията може да бъде главен симптом на възпаленото гърло.

При артрита на цервикалния гръбнак болката най-често произхожда от коренчетата на C2 и C3. Пациентите се оплакват от крепитации и болка във врата при движение. Може да има ограничение в движението. При изследване се наблюдава повишена чувствителост на processi spinosi и на параспиналните мускули.

Идиопатичните причини за оталгия най-често се приписват за темпоромандибуларен ставен синдром, невропатична болка или дисфункция на Евстахиевата тръба.

При пациентите с оталгия трябва да се изключат няколко сериозни и опасни състояния като малигнен (некротизиращ) отитис екстерна, холестеатома, инфаркт на миокарда, темпорален артерит и злокачествен тумор. Повечето от тези опасни състояния и заболявания се отхвърлят въз основа на необезпокоителни история и физикална находка, а не на базата на интензивни изследвания.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator