Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияЛетни хранителни отравяния
Летни хранителни отравяния

Хранителното отравяне е често срещано, но и много опасно в дестдката възраст, заболяване. То се дължи на попадане на патогенни микроорганизми в хранителните продукти. Биологичното замърсяване може да сетане във всички етапи от на добиване, обработване, пакетиране, съхранение и транспортиране на храната. В някои случаи микроорганизмите променят вкуса на продукта, но много често такава промяна няма, което представлява основната им опасност.

Храната е добра среда на развитие на някои патогенни микроорганизми, а при подходящи условия (висока температура и влажност), те се размножават и причиняват хранителните заболявания. Основните причинители на токсиинфекциите са сатфилококите, салмонелозите и колибактериите.

Стафилококова токсиинфекция:

Чест източник на тази инфекция са контаминирани храни – торти, кремове, сладолед, мляко и др. Заразяването на храната става при контакт на здрави безсимптомни носители или болни със стафилококов ринит, ангина и др. За размножаването на бактериите в хранителните продукти е необходима температура от 20 ºС. Отделените токсини предизвикват усилена чревна перисталтика, повръщане, диария, дехидратация и хипотония.

Коли-инфекция:

Източник на инфекцията са болни и здаравоносители, но е възможна и автоинфекция. Бактериите се размножават в хранитлната середа при оптимална температура от 37 ºС. Клинично се характеризира с висока температура, повръщане, диария, обезводняване и водно-електролитни нарушения.

Салмонелозна токсиинфекция:

Източник на инфекция са различни животни (едър рогат добитък, овце, свине, птици, гризачи), значително по-радко е човека. Най-често предаването на инфекцията става при употреба на замърсени със салмонели месо, колкбаси, яйца, млечни продукри, сладоледи, торти и др храини. Микроорганизмите могат да преживеят от 5 дни до 3 месеца при температурни граници от 5 ºС до 41 ºС. Оптималната температура за размножаване е 37 ºС. В началото болните имат само повръщане, диария и висока температура. При усложнение на процеса може да се стигне до шоково състояние.

Хранителните отравяния в повечето случаи завършват с оздравяване до наколко дена. В детската възраст те са много опасни и може да се стигне до смърт.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator