Начало
НачалоЗдравни новиниМутирал ген причинява дегенеративно заболяване
Мутирал ген причинява дегенеративно заболяване 29 февруари 2008

Международно изследване, ръководено от лондонския Кралски колеж и публикувано в сп. "Сайънс", показа, че нелечимото досега дегенеративно заболяване на двигателните неврони, от което страда Стивън Хокинг, се причинява от рядка генна мутация, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА.

Учените, цитирани от в. "Индипендънт", са установили, че поради мутацията в организма на заболелите хора се натрупва дефектен протеин, който е токсичен за двигателните неврони.

Това свързва заболяването на двигателните неврони, наричано още амиотрофична латерална склероза (АЛС), с други като болестта на Паркинсон, новия вариант на болестта на Кройцфелд-Якоб и болестта на Алцхаймер, при които също се откриват аномални протеини.

Проф. Крис Шо, Джемеен Среедхаран и техни колеги от Великобритания и Австралия са изследвали голямо британско семейство с рядка унаследена форма на болестта. У тях е имало мутация на гена, кодиращ синтеза на протеина TDP-43.

Според проф. Шо откритието ще даде възможност с помощта на "бащата" на овцата Доли сър Иън Уилмът от Единбургския университет да се създадат човешки стволови клетки, съдържащи генната мутация, пише в. "Дейли телеграф". Тези клетки ще позволят на учените да моделират и разгадаят смъртоносното заболяване, както и да изпитат нови средства за лечението му.


Вижте още:

Откриха гени, свързани с шизофренията

Идентифицираха гени, свързани със зависимостта към наркотични вещества


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator