Начало
НачалоЗдравни новиниОткриха гени, свързани с шизофренията
Откриха гени, свързани с шизофренията 10 декември 2007

Щатски учени откриха 9 генетични маркера, които могат да повишат риска от шизофрения. Освен това те установили, че шизофренията може да бъде предавана рецесивно - и от двамата родители.

"Ако човек наследи идентични копия от тези маркери от всеки от родителите, рискът за развитие на шизофрения се увеличава значително", обясняват авторите на проучване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences.

За целта на проучването учените използвали уникална математическа техника, за да изследват едновременно наследената от двамата родителя генетична информация, сравнявайки идентични части от хромозомите.

Авторите на проучването тествали генетичен материал от 178 човека със шизофрения и контролна група от 144 човека. Били идентифицирани 9 региона в хромозомите, които може би играята важна роля в отключването на шизофренията, когато два еднакви варианта са наследени от родителите.

За 4 от регионите вече е известно, че са свързани с развитието на шизофрения. Останалите 5 са нови. Много от гените в тези региони играят важна роля в структурата и развитието на невроните.

Учените установилли, че 81% от пациентите със шизофрения имат поне 1 от рецесивните маркери сравнено с 45% от контролната група. Почти половината от болните имали 2 или повече рецесивни маркери в сравнение с 11% от хората в контролната група.


Вижте още:


Гени, свързани с наднорменото тегло, откриха учени

Гени свързани с тютюнопушенето


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator