Начало
НачалоЗдравни новиниНиският серумен холестерол е рисков фактор за рак на стомаха
Ниският серумен холестерол е рисков фактор за рак на стомаха 06 март 2008

Ниският серумен холестерол е независим рисков фактор за развитие на рак на стомаха. Това сочи проучване, публикувано в International Journal of Cancer.

Във встъпителната част на проучването д-р Kouichi Asano от Kyushu University, Fukuoka, Япония, се позовава на предишни проучвания, които сочат, че ниските нива на серумния холестерол са свързани с по-висока некоронарна смъртност - най-вече ракова смъртност.

Целта на настоящото проучване била да се установи връзката между серумния холестерол и честотата на рак на стомаха. Били включени 2604 участници на възраст над 40 години, които били проследени в рамките на 14 години.

Рак на стомаха бил открит при 97 от участниците. След отчитане на възрастта и пола било установено, че честотата на гастрален рак се покачва значително с понижаването на серумния холестерол. При нива на холестерола 6.05 mmol/l честотата на рак на стомаха била 2,1 на 1000 човешки години, а при нива под 4,06 mmol/l - 3,9 на 1000 човешки години.

Влиянието на ниския серумен холестерол върху раковия риск било значително и след отчитане на статуса за инфекция с Helicobacter pylori, тютюнопушене и хранителния режим.

Тази обратна връзка била значима при интестиналните видове рак на стомаха, но не и при дифузните типове рак.


Вижте още:


Рак на стомаха (стомашен карцином)

Заболявания на стомаха


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator