Начало
НачалоЗаболяванияХирургияЗаболявания на стомаха
Заболявания на стомаха

Заболяванията на стомаха включват:
Острия гастрит и стресовите лезии - най-често болки в епигастриума. Най-сигурно диагнозата се поставя ендоскопски. Ерозивния гастрит включва малки повърхностни лезии с различна етиология.
Хроничния гастрит - най-често е безсимптомен и се доказва ендоскопски. Видове - типА-рядък,автоимунен, типВ - първично локализиран в антрума, пилорокардиално. Тип-С - химически-токсичен вследствие на жлъчния рефлукс.
Язвента болест - дефект в лигавицата на стомаха която пробива и мускулния му слой. 10-15% от населението заболяват по време на живота си. Процент на рецидиви по-голям от 80%. 70% от стомашните язви се образуват на базата на асоцииран H.Pylori хроничен гастрит.
Симптоми: болки в епигастриума, склонност към гадене, чувството на пълнота, безапетитие, непоносимост към храни. Лечението е предимно консервативно и оперативно / най-често при усложненията на язвената болест/.
Злокачествените заболявания на стомаха - Най-често стомашния карцином. Единствена алтернатива е ранното оперативно лечение в различен обем и модификации в зависимост от стадия и разположението на туморната формация. Колкото по-рано се открива стомашния карцином, толкова по-голяма е преживяемостта.Скрининга на това заболяване е важен за изхода. Може да се каже, че в това отношение японците са недостигнати.

 

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator