Начало
НачалоСексуално здравеЖените рискуват да се инфектират с HPV още при първия полов контакт
Жените рискуват да се инфектират с HPV още при първия полов контакт 27 февруари 2008

Жените имат значителен риск от инфектиране с човешкия папилома вирус (HPV) още при първия сексуален контакт, сочи ново проучване. За HPV се знае, че причинява генитални брадавици и че участва в патогенезата на рака на маточната шийка.

Инфекциите с HPV са изключително чести при жени, които тепърва стават сексуално активни, дори и при жените, които докладват само за един сексуален партньор. Затова новите ваксини срещу HPV са най-ефективни, ако се прилагат преди жената да започне води сексуален живот.

Учени от University of Washington in Seattle се опитали да определят риска от HPV инфекция при 244 млади жени, включени в проучването в рамките на 3 месеца преди техния пръв полов акт. Те били проследени за период от 3 години. Жените, които имали втрори партньор по време на проследявания период, били изключени от проучването.

В рамките на 12 месеца от първия сексуален контакт 29% от жените били тествани положително за HPV. На 24-я месец инфектираните били 39%, а на 36-я - 49%.

Авторите на проучването установили, че единственият фактор, който е свързан с риска от HPV инфекция, е броят на предишните партньори на мъжа.


Вижте още:


HPV-свързаните карциноми в устната кухина все повече зачестяват


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator