Начало
НачалоЗдравни новиниHPV-свързаните карциноми в устната кухина все повече зачестяват
HPV-свързаните карциноми в устната кухина все повече зачестяват 27 февруари 2008

Честотата на оралния сквамозноклетъчен карцином (СКК), свързан с човешкия папилома вирус (Human papillomavirus (HPV), се увеличава. Това сочи доклад, публикуван в Journal of Clinical Oncology.

Д-р Maura L. Gillison и колеги от Johns Hopkins University, Балтимор анализирали данни от регистрите на National Cancer Institute, събрани между 1973 и 200 г. Екипът идентифицирал 17 625 случая на СКК, които били свързани с HPV инфекция, и 28 144, които не били свързани. Авторите на доклада се базирали на фактори като анатомични области, строго свъзани с HPV, като тонзилите и лингвалната основа.

Било установено ежегодишно нарастване с 0,8% на случаите на HPV-свързан СКК в САЩ между 1973 и 2004 г, особено при родените по-късно, най-вероятно поради промяна на сексуалните навици

HPV-свързаните СКК били по-поддатливи на радиотерапия в сравнение с HPV-несвързаните, като пациентите от първата група имали значително по-голяма преживяемост от втората.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator