Начало
НачалоЗдравни новиниПробиотиците могат да бъдат фатални при остър панкреатит
Пробиотиците могат да бъдат фатални при остър панкреатит 20 февруари 2008

Бактериите, които се съдържат в пробиотичниите кисели млека и напитки, могат да бъдат фатални при тежките случаи на панкреатит. Това съобщиха датски учени.

Те се базират на данни от проучване, според което смъртността сред хората с остър панкреатит, приемащи пробиотици, е двойно по-висока.

Пробиотиците съдържат живи микроорганизми - т.нар "добри" бактерии, които колонизират интестиналния тракт. Тези пробиотици се продават като хранителни добавки, но могат да бъдат намерени в много естествено ферментиращи храни като кисело мляко и някои видове сокове.

Пробиотиците се използват за лечение на панкреатит - възпаление на панкреаса, което може да предшества развитието на панкреатичен рак. Панкреатитът често възниква внезапно и прогресира бързо, като може да увреди напълно органа.

Усложненията са чести и около 1/5 от болните развиват тежка форма на болеста и имат повишен смъртен риск - най-вече поради инфекции.

В настящото проучване били включени 296 човека с тежката форма на панкреатит. Те били разделени на две група, като едната група приемала плацебо, а другата - смес от пробиотични добавки.

Броят на участниците, развили инфекция, бил сходен и в двете групи, но 24 доброволци от пробиотичната група пачинали. За сравнение - в плацебо групата имало 9 смъртни случая.

Учените предполагат, че суплементите по някакъв начин повишават кислородните изисквания и влошават вече нарушения кръвен поток. Други експерти пък твърдят, че пробиотиците не трябва да се дават на пациенти с остър панкреатит - състояние следствие най-често на жлъчни камъни и голяма алкохолна консумация.

Авторите на проучването обобщават, че пробиотиците са безопасни и полезни за хората, които не са тежко болни.


Вижте още:


Панкреатит (остър панкреатит)

Хроничен панкреатит



www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator