Начало
НачалоЗаболяванияГастроинтестинални заболяванияПанкреатит (остър панкреатит)
Панкреатит (остър панкреатит)

Определение
Острото възпаление на панкреаса се причинява от разлини фактори - преяждане, травма, остро възпаление на жлъчните пътища. Предразполагащи болестни състояния са алкохолизмът, захарен диабет, затлъстяване, налична активна инфекция (пневмония, абсцес, флегмон, остър ентерит и колит и други).


Клинична картина
Най-често остър панкреатит се развива няколко часа след обилно хранене и злоупотреба с алкохол. Нерядко обаче причината оставa неизяснена. Появява се внезапна силна болка в горната част на корема, която се разпространява в лявата коремна област и назад към лявата плешка и лявата половина на слабините. Болните повръщат неспирно без да получат облекчение. Кожата е покрита със студена пот, а артериалното налягане се понижава. За кратко време настъпва рязко влошаване на състоянието на болните.


Лечението на болните е консервативно. Те по спешност трябва да се настанят в интензивно болнично заведение. Назначават се глюкозни коктейли, съдържащи ензимни препарати, витамини, спазмолитици, аналгетици, анестетици, кардиотоници. При показание се прилагат широкоспектърни антибиотици. По строго показание и при настъпили тежки усложнения (некроза, абсцедиране и други) се прибягва до оперативна намеса.


Прогнозата на острия панкреатит е сериозна. При бързо развитие настъпва огнищно самосмилане на жлезата от действието на освободени активизирани жлезни ензими. При несвоевременно и недостатъчно лечение прогнозата е абсолютно лоша.


Профилактиката се състои в избягване и отстраняване на предразполагащи и причинни фактори, подходящ хранителен режим и ефективно лечение на наличната инфекция в съседни органи.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator