Начало
НачалоЗдравни новиниВисоките нива на HDL холесторол също крият рискове
Високите нива на HDL холесторол също крият рискове 11 февруари 2008

Въпреки че HDL холестеролът е "добрият" холестерол, резултатите от ново проучване сочат, че много високите HDL нива всъщност повишават риска от коронарна артериална болест.

От друга страна аполипопротеин А1 или апоА1, който също като HDL холестерола е свързан с ползотворен ефект върху сърцето, има протективно действие при високи нива.

За да измерят влиянието на високите нива HDL и апоА1 върху сърдечносъдовия риск, учени от Academic Medical Center в Амстердам анализирали данни от т.нар IDEAL проучване.

Според проучването, много високите нива на HDL холестерола са свързани с повишен риск от сериозен коронарен инцидент. След отчитане на нивата на апоА1 и други фактори било установено, че всяко покачване на HDL холестерола с 12 пункта повишава риска от коронарен инцидент с 21%.

В редакционна статия, д-р Dr. Jacques Genest от McGill University в Монреал обобщава, че високите нива на HDL не са протективни и HDL като терапевтична цел крие потенциални опасности.


Вижте още:


Нов вид холестерол-понижаващ медикамент показва ефективност


Силното намаляване на "лошия" холестерол понижава риска от повторенwww.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator