Начало
НачалоЗелена аптекаСалвия / Salvia Officinalis
Салвия / Salvia Officinalis

Салвията, или както още се нарича – градински чай, се използва за приготвяне на чай, който помага при болно гърло. Така типичен за зимата проблем.

От билката се употребяват листата – изсушени или пресни, както и частта на растението, която е над земята за производство на етерично масло. Градинският чай има противовъзпалително и дезинфекционно действие. Той помага да се премахне силна кашлица и зъбобол.Билката също успокоява стомашните болки, като се използва и при язва.

Салвията се прилага по различни начини. Външно като компреси, също и за бани, при наличието на кожни проблеми. Гаргарата с чай от растението помага при ангина, зъбобол, а етеричното масло се използва за инхалации. За да се направи запарка, се използват 2 ч.л. градински чай, които се заливат с 250 мл. вряла вода. Отварата се покрива за 10 минути, после се прецежда и по няколко пъти на ден се прилага. Може да се купи от аптеките направо вода от салвия, която струва 2,60 лв. за 330 мл. Етеричното масло от френска салвия се продава за 26 лв.-10 мл.


Вижте още:

Боровинките заместват антибиотиците

Кетчуп срещу холестерол


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator