Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииБоровинките заместват антибиотиците
Боровинките заместват антибиотиците

Съставките на сока от червени боровинки са способни да защитят организма на човек от бактериални инфекции. В бъдеще той може да замени антибиотиците или да ги допълва, особено в това време на нарастваща резистентност на бактериите към лекарствата.

Лечебните свойства на боровинките за известни още от древността. Боровинковият сок е най-доброто средство да подпомагане на умстените спсобности. Помага в лечението на бактериални инфекции, и по - специално при инфекции на отделителната система. Дълго време специалистите са се опитвали да обяснят положителното му въздействие при таква заболявания.

Американски учени, под ръководството на проф. Тери Камесано изследвали свойствата на сока от боровинки. Те установили, че съдържащато се в сока на червената боровинка вещество танин въздейства на структурните елементи на мембраната на болестотворните микроорганизми. Под негово влияние многобройните камшичета на клетката се скъсяват и губят своята подвижност. Това от своя страна затруднява прикрепянето на бактерията към епителните клетки на пикочния мехур и на пикочните пътища.

Освен това танинът има влияние върху самата структура на мембраната и формата на бактерията, превърщайки я от пръчковидна в сферична( отнася се за определен тип бактерии с такава форма).

Танинът възпрепятства клетката да произвежда индол. Това е вещество, което участва в комуникацията между бактериалните клетки. Всички тези метаморфози понижават жизнеспосоността на бактериите и проникването им в тъканта на организма.

Получените данни показват, че сокът от червени боровинки, заради някои свои съставки може успешно да се използва като адитивно средство за борба с бактериалните инфекции. Тези резултати са много обнадеждаващи като се има предвид постоянно нарастващата резистентност на микроорганизмите към прилаганите антибитици.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator