Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиВитамин С (аскорбинова киселина)
Витамин С (аскорбинова киселина)

Много животни "произвеждат" собствен витамин С в процеса на синтез на глукоза от растенията, но човекът не притежава достатъчно ензими за целта. Ние набавяме аскорбиновата киселина чрез приема на цитрусови и други плодове, зеленчуци и хранителни добавки.

През 1970 г. Линус Паулинг (химик и Нобелов победител) пише цяла книга, която "адвокатства" на витамина. Свойствата на водноразтворимия витамин С са прочути и дори хора, които не ги познават, го взимат при простуда. Трябва да се знае, че по-големите количества не правят човека имунизиран от настинка. Аскорбиновата киселина играе основна роля при образуването на колаген, който е съществен за растежа и възстановяването на тъканните клетки в тялото, венците, кръвоносните съдове, костите и зъбите. Тя е полезна и за саниране на рани и изгаряния, ускорява зарастването на следоперативни рани и снижава нивото на холестерола. Витамин С помага при абсорбцията на желязото, редуцира ефектите на редица алергени и не позволява развитието на скорбут.

Значението на витамин С в бодибилдинга е не по-малко. Най-важната полза е формирането на колагена и заздравяването на стените на кръвоносните съдове и следователно по-рядката поява на подкожни кръвоизливи. витаминът служи и като антиоксидант предпазващ витамини А и Е и полиненаситените мазнини.
Симптоми на недостиг са бързата умора, болката в мускулите, лошото състояние на устата и зъбите. При хроничен дефицит на витамин С може да се появи и скорбут.
Стресът, тютюнопушенето и високата телесна температура рушат аскорбиновата киселина. Аспиринът, кортизонът, антибиотиците и аналгетиците също са врагове на витамин С.

Аскорбиновата киселина не е токсична, но твърде големи дози могат да доведат до чувство на парене при уриниране и появата на бъбречни камъни. Не бива да се забравя, че подобни симптоми има при редица други заболявания и не е задължително техният произхода да се дължи на свръхдоза витамин.
Най-добрите източници на витамин С са цитрусовите плодове, повечето зеленчуци и други.

Важно е да се отбележи, че витамин С не бива да се приема от онкоболни, провеждащи лъчева и химиотерапия. Предотвратяването на появата на бъбречни камъни поради приема на аскорбинова киселина става чрез прием на магнезий, витамин В6 и достатъчно количество вода ежедневно.


www.doctorbg.com
 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator