Начало
НачалоЗаболяванияПсихиатрияБодрост
Бодрост

Биологичните ритми се генерират от ендогенни източници („биологични часовници”), всеки от които притежава свои особености и присъща ритмика.

Циркадианните ритми са координирани със смяната на деня и нощта. Най-важната централнонервна структура обезпечаваща тази координация е супрахиазматичното ядро. То получава колатерална аференция от зрителния нерв.

При липса на координация с редуване на светлите и тъмните периоди в денонощието цикълът бодърстване-сън от 24-часов се трансформира в 33-часов. Други биологични ритми в такива условия показват други промени в периодиката си – например цикълът на телесната температура става 25-часов.

Състоянията на бодърстване и сън се характерезират с наличието на своя вътрешна ритмика, чиито цикли са с период приблизително 90-100 минути.

Бодърстването е състояние, в което организмът е способен за целенасочена взаимодействие с околната среда: сетивните прагове са ниски; външните сигнали се осъзнават; реакциите са бързи; могат да се извършват точни, волеви движения.
Поддържането на състоянието на бодрост се осъществява чрез възходящите активационни влияния на стволовата ретикуларна формация върху мозъчната кора.

Според някои схващения,бодростта е функция на два потока възходящи влияния върху кората, способстващи съответно за така наречената нормална бодрост и стимулирана будност. Нормалната бодрост е резултат от въздействията на хистаминергичните проекции от хипоталамуса и осигурява спокойно протичане на различни ментални процеси – способност за съсредоточаване върху когнитивни задачи, решаване на проблеми, научаване, генериране на нови идеи и др.

Стимулираната будност се обезпечава от стволовата ретикуларна формация. Тази “външно провокирана будност” информира кората за външните въздействия и допълнително я активира с цел да реагира на потенциални заплахи.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator