Начало
НачалоБременност и ражданеЛечение на вирусни инфекции по време на бременност и кърмене
Лечение на вирусни инфекции по време на бременност и кърмене 17 януари 2008

Вирусните инфекции могат да засегнат в значителна степен здравето на бременната и това на плода или новороденото и да предизвикат дълготрайни функционални увреждания и малформации. Такива инфекции са рубеола, паротит, херпес, варицела и цитомегаловирусни. Вирусите могат да се предават на плода чрез плацентата, влагалищен секрет, кръв и кърма.

При грипни инфекции рискът за плода е по-голям в първите няколко месеца и може да предизвика спонтанен аборт поради състоянието на майката. Противогрипните средства преминават през плацентарната бариера и попадат в кръвообращението на плода, въпреки това няма адекватни проучвания, които да докажат безопасността на тези лекарства при бременни жени. Рисковата категория на тези лекарства е C. Поради тази причина се препоръчва използването им само при много тежки инфекции и след преценка, че ползата за майката превишава риска за плода. Тези медикаменти преминават през кърмата , поради което не се препоръчва кърмене по време на лечение с тях.

Препаратите, използвани за лечение на инфекции, причинени от херпес вирус, са в рискова категория за бременност B. При тях не са описани аномалии при новородени от майки, които са употребявали тези медикаменти по време на бременността. Тези препарати преминават бързо в майчиното мляко, достигайки високи нива на концентрация, но не са регистрирани нежелани реакции от страна на кърмачето.


Вижте още:

Антипсихотици, бременност и кърмене


Над 60% от бременните българки не отказват цигарите

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator