Начало
НачалоСексуално здравеТаблетките за бърза контрацепция
Таблетките за бърза контрацепция 13 октомври 2007

  Влиянието на контрацептивите върху женския организъм все още не е изучено докрай и лесно достъпните т.нар. таблетки “на следващата сутрин” често подтикват подрастващите към сексуални контакти без необходимата отговорност към това. Някои смятат, че това ще намали случаите на нежелана бременност в тази възраст. Тези препарати безспорно са най-добрият начин за предотвратяване на бременност, след като непротектираният полов акт е вече е факт. Презерватив или таблетки в джоба на тинейджъра изглеждат крайно съмнително в очите на родителите.

 Как именно действат таблетките - това е голяма доза хормони, обикновено използвани в контрацепцията за предотвратяване на бременност. Те отлагат времето на овулацията, като не допускат оплождането или не позволяват на яйцеклетката да се имплантира в тънкия слузест слой на матката. Екстремната контрацепция не е истинско предпазване от бременност. Оплождането вече се е извършило, но двуединната клетка не може да се разположи в слузестия слой на матката. Таблетките “на следващата сутрин” са една модерна алтернатива за контрол на сексуалния живот и по-скоро за намаляване на вероятността от нежелана бременност.

 Голямата популярност на тези препарати може да предизвика и т. нар. “опасно сексуално поведение на юношите” - повече партньори, липса на средства за индивидуална защита. Изследванията обаче показват, че жените с опит и дори подрастващите в повечето случаи знаят правилата за употреба на тези контрацептиви. Освен това, според статистиката тяхната достъпност намалява 2 пъти броя на нежеланата бременност сред жените от 15 до 44 години.

 За специалистите те са разумен начин да се ограничи нежеланата бременност, но само ако се познава добре начинът им на действие. Опасността според лекарите обаче се крие в това, че при наличието на тези препарати жените понякога прекратят своите редовни посещения при гинеколог с профилактична цел. Така не могат да бъдат осъществени и специалните изследвания за тумори и други заболявания.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator