Начало
НачалоЗдравни новиниУчените са на стъпка от медикаментозното лечение на чернодробната цироза
Учените са на стъпка от медикаментозното лечение на чернодробната цироза 03 януари 2008

Нови открития, свързани с метаболизма на чернодробните клетки, доведоха учените с крачка напред към лечението на цирозата на черния дроб.

Към настоящия момент най-доброто лечение при напреднала цироза е чернодробната трансплантация - невинаги приложим вариант. Ново проучване при мишки показва, че медикаментозно лечение би могло да репрограмира чернодробните клетки и по този начин да излекува цирозата.

Няма гаранция обаче, че това лечение ще проработи при хора, обясняват от екипа на проучването. Според авторите му са необходими поне 5 до 10 години, за да може медикаментът да достигне пазара, ако има интерес от фармацевтични компании.

За целта на проучването д-р Бък и колеги от University of California се фокусирали върху способността на чернодробните клетки да се трансформират във фиброзна тъкан след активиране. Били използвани мишки с тежка чернодробна фиброза, постигната чрез хронично третиране с хепатотоксична субстанция. Мишките били генетично модифицирани да произвеждат фиброзопротективен протеин

Учените установили, че въпросният протеин защитава мишките от фиброза и наистина се наблюдавала регресия. Според авторите на проучването това не е само превантивен метод а и лечение.

Д-р Скот Фрайдмен от Отделението по чернодробни болести в Mount Sinai School of Medicine, Ню Йорк обяснява, че това проучване е полезно,но не предоставя нещо нечувано досега, тъй като има множество проучвания в тази област.


Вижте още:

Анти-алкохолно лекарство е безопасно при чернодробна цироза

Заболявания на черния дроб


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator