Начало
НачалоЗдравни новиниАнти-алкохолно лекарство е безопасно при чернодробна цироза
Анти-алкохолно лекарство е безопасно при чернодробна цироза 13 декември 2007

Мускулорелаксиращият медикамент baclofen ефективно намалява влечението към алкохол при алкохолици с алкохолна чернодробна цироза, сочи проучване.

Това е първото проучване, което тества медикамент срещу пристрастеността към алкохол. Много често пациентите с алкохолна чернодробна цироза биват изключвани от такива проучвания, тъй като има опасения, че тези медикаменти могат да влошат чернодробните функции.

Проучването включвало 84 пациента, които били рандомизириани на баклофен и плацебо в рамките на 12 седмици. Пациентите, третирани с баклофен, много по-лесно се въздържали от употребата на алкохол в сравнение с контролната група - 71 срещу 21%.

При баклофен пациентите се наблюдавала и по-голяма продължителност на въздържанието - 62,8 срещу 30 дни. Терапията с баклофен била добре толерирана и не се наблюдавали странични ефекти, свързани с черния дроб.

Алкохолът е главната причина за цироза в развитите страни, отбелязват учените в доклада си. Постоянната консумация на алкохол при пациенти с чернодробна цироза често води до смърт. Такива хора трябва да постигнат пълно въздържание от употребата на алкохол.


Вижте още:


Изтеглят опасен медикамент от лекарствената мрежа

Глюкозаминът не повишава HDL


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator