Начало
НачалоЗдравни новиниУмерените физически упражнения могат да предотвратят васкуларната деменция
Умерените физически упражнения могат да предотвратят васкуларната деменция 04 януари 2008

Възрастните хора, които практикуват умерена физическа дейност - като разходки например, имат понижен риск от васкуларна деменция - втората по честота форма на деменция след болестта на Алцхаймер. Това сочи ново проучване.

То се базира на група от 749 възрастни на възраст над 65 години. Италиански учени открили, че тези, които често практикуват дневни разходки или друг вид умерена физическа дейност, имали много по-малък риск да развият васкуларна деменция през следващите 4 години - техният риск е само 1/4 от този при хората със застоял начин на живот.

Васкуларната демеция се причинява от нарушен кръвоток в мозъка. Стесняването и блокирането на мозъчните артерии причиняват инсулт, който също може да доведе до васкуларна деменция. Хората с хипертония и диабет също имат повишен риск от това заболяване.

Новите открития потвърждават хипотезата, че начинът на живот оказва голямо влияние върху риска от деменция. Редица проучвания показаха, че навиците, полезни за сърцето - като физически упражнения и диета, са полезни и за мозъка.

Въпреки че умерените физически натоварвания нямат ефект върху болестта на Алцхаймер, резултатите не означават, че първите нямат протективно действие срещу развитието на Алцхаймер

В началото на проучването, нито един от участниците не е имал симптоми на деменция, като през следващите 4 години 86 били диагностицирани с деменция, 27 от които - с васкуларна деменция.

Учените установили, че участниците с най-голяма физическа активност имат 73% по-малък риск от васкуларна деменция.

Според учените положителните ефекти на физическите упражнения се дължат на подобрение на мозъчното кръвоснабдяване и отделяне на специфични химични съставки ор мозъка и образуване на нови синапси.

Учените съветват, че са необходими поне 30 минутки на ден физически натоварвания, като по-възрастните трябва да се коснултират с лекаря си.


Вижте още:

Статините понижават риска от внезапна сърдечна смърт

Учените са на стъпка от медикаментозното лечение на чернодробната цироза


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator