Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияВродени сърдечни малфoрмации
Вродени сърдечни малфoрмации

В България годишно се раждат 700 - 800 деца с вродени сърдечни малформации. Около 45% от тях подлежат на хирургично лечение.

При 8% от случаите се открива първичен генетичен дефект и определен синдром. В останалите случаи не се доказва специфичен генетичен дефект. Смята се че вродените сърдечни малформации са възникнали в резултат на действието на определени фактори на околната среда по време на чувствителната фаза на ембрионалното развитие и на генетична предразположеност. Рубеолата може да доведе до вродени сърдечни малформации у плода във втория и третия триместър на бременността. Със сигурност е установен тератогенният ефкт на алкохола, талидомида, някои анти конвулсанти, при неконтролиран диабет и при хормонално лечение. Злоупотребата на алкохол по време на брменност в 32% води до раждане на деца с вродени сърдечни малформации, при рубеола – от 1 до 8%, а при диебета – 2%.

Рискът от раждане на дете с вродени сърдечни малформации се повишава при следните случаи: 1) При вече родено дете със сърдечна малформация, рискът за второто е от 1 до 8%. Второто дете обикновено има различна сърдечна малформация от първото. 2) При майка със вродена сърдечена малформация рискът се покачва до 18%, а при бащата – до 8%.

Причината за голямият процент на деца с вродени сърдечни малформации се дължи на факта, че сърдечнo-съдовата система се появява като отделна структура около 20 ден от емриогенезата, време в което по-голяма част от майте не знаят че са бременни и не ограничават тератогенните фактори, като цигари, алкохол, медикаменти и др.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator