Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияДИСФАГИЯ ПРИ ДЕЦАТА
ДИСФАГИЯ ПРИ ДЕЦАТА

Дисфагията се дължи най-често на болезнени възпалителни процеси в гърлото, фарингса и хранопровода или пък на мускулите, участващи в гълтането, а по рядко на вродени аномалии. Дисфагия може да се обуславя или придружава от попадане на храна в дихателните пътища.

В зависимост от това, дали причината за дисфагия е органична, или не, тя може да бъде механично или функционално обусловена. В първия случай е налице органична пречка в гълтането, например корозивен езофагит, стриктури (стеснения) на хранопровода, туморна маса и др. Функционалната дисфагия се дължи на спазми или парализи на гълтателната мускулатура или пък на невротонични състояния. Така например при дифтерия с парализа на мекото небце млякото изтича от носа на болното дете.

Дисфагията у кърмачето се познава по болезненената гримаса още при първия опит за гълтане, а при по нискостояща причина – след 2-3 гълтателни движения, когато се запълни часта от хранопровода над препятствието. Децата над 2-3 годишна възраст могат да се оплакват от болки при гълтането, поради което отказват и да се хранят. При механично препятствие може да е затруднено поглъщането само на по твърда храна, а течната се поема свободно. При функционални причини, например при хистерия или кардиоспазим, е затруднено поглъщането както на по консистентната, така и на течната храна. При бяс затрудненото от спазмите гълтане води до характерната за заболяването хидрофобия. Ако болестният процес, довел до дисфагията, се придружава и от промени във фарингса или ларинкса, едновременно с дисфагията може да се наблюдава и дисфония (промяна на гласа), както е например при епиглотит.

Истинската дисфагия трябва да се отграничава от лъжливата, при което детето отказва или не може да приеме храна поради наличието на ринит или язвен стоматит и др. При язвения стоматит болката възниква още с попадането на храната в устната кухина, преди детето да е направило дори опит да я погълне. Причината в тези случаи се открива лесно.

Освен прякото и инструментално изследване на глътката и хранопровода за изясняване на диагнозата могат да окажат помощ и някои специални рентгенологични изследвания, които могат да открият стеснение по хранопровода, дивертикул, спазъм на кардията и др.

Диагностичното насочване в конкретния случай се определя до голяма степен от това, дали дисфагията е настъпила остро, или е с по-голяма давност.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator