Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияБРОНХИАЛНА АСТМА ПРИ ДЕЦАТА
БРОНХИАЛНА АСТМА ПРИ ДЕЦАТА

Бронхиалната астма може да доведе до променлива и с различна изява бронхиална обструкция (стестнение на лумена на бронхите). Тя може да бъде обратима или не под въздействие на медикаментозно лечение. Бронхиалната астма може да се развие в резултат на продължителното въздействие на определен алерген, което означава че болестта е с алергична етиологоя. Тя може да се развие и като неспецифично възпаление. Доказана е и ролята на наследственото предаване на болестта. Открит е ген, който е отговорен за развитието на бронхиална атма. При наличието на такъв ген и благоприятни условия от околната среда бронхиалната астма се развива още в ранна детска възраст. Всичко това води до оток, спазъм и увеличена секреция. По този начин се стеснява лумена на бронха и той се изпълва с гъсти, жилави секрети.

Според начина си на протича бронхиалната астма се разделя на остра (астматичен пристъп) и хронична (извън пристъп). Според продължителността и това, което предизвиква проявата и бронхиалната астма се дели на атопична, неатопична и смесена. Атопичната е така наречената поленова бронхиална астма. Тя се предизвиква от свръх чувствителност от полени и е със сезонен характер. Неатопичната, инфектираната, се среща до 52% у децата. Тя е лечима, защото в нейната основа са възпалителни огнища в детския организъм. Смесената бронхиална астма е целогодишна. Тук влияние оказват алергени като домашен прах, животински косми. В организма също като неатопичната се развива хронични възпаление.

Клинична картина: В пристъп основно и водещо е дихателнта недостатъчност (задух  до силно тежки епизоди - от минути до часове).
Извън пристъп са налице лек задух, уморяемост, леко свиркане в гърдите, а лекаря при оглед установява ноздрено дишане, разширен гръден кош.

Лечение:
Нормализиране на белодробните функции, на личността като цяло;
Предотвратяване на обострянето на болестта – това води до промени в бронхите;
Предотвратяване на необротимите промени в бронхите;
Избягване на страничните ефекти от лечението;
Постигане и поддържане на контролирано заболяван.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator