Начало
НачалоСексуално здравеРанната поява на менструален цикъл е свързана с по-малка продължителност на живота
Ранната поява на менструален цикъл е свързана с по-малка продължителност на живота 07 декември 2007

Жените, при които първият менструален цикъл се е появил по-рано от нормалното, имат по-малка продължителност на живота, сочат резултати от ново изследване.

При дългосрочно проучване, включващо повече от 61 000 жени, било установено, че жените с появила се менструация в ранна възраст - 12 години или по-малко, имат леко повишена смъртност

При жените с поява на мензес на 10- и 11-годишна възраст смъртността била с 10 процента по-висока в сравнение с жените, чиято менструация е започнала на 14-годишна възраст.

Жените с пръв цикъл на 15-годишна възраст или повече имали по-ниска смъртност, установили авторите на проучването. Причините за тези открития не все още не са сигурни.

Някои фактори, невключени в проучването, като тютюнопушенето и физическата активност също може да имат влияние върху резултатите. Например повишената физическа активност води до забавяне на менструалния цикъл, а редовните упражнения предотвратяват хронични заболявания като диабет и сърдечно-съдови болести.

От друга страна ранната поява на цикъл в свързана с повишен риск от рак на гърдата, най-вероятно следствие от по-голяма експозиция на естроген.

Според други теории по-късната менструация води до по-малка "биологична възраст" отколкото реалната. Учените обясняват, че според други проучвания късната менопауза е свързана с понижена обща смъртност и жените, които са биологично по-млади, живеят по-дълго.


Вижте още:

Хапчето "антибебе“ – не само контрацептив, но и предпоставка за щастлив полов живот на дамите

Защо жените синхронизират цикъла си?


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator