Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияВродени аномалии на отделителната система
Вродени аномалии на отделителната система

Вродените аномалии на отделителната система се срещат с честота от 3 до 10 на 1000 живородени деца. По-тежките малоформациите се проявават с картината на бъбречна недостатъчност, а по-леките могат дълго време да останат неизявени.

Такива аномалии възникават между 5 и 14 гестационна седмица и могат да бъдат едностранни, двустранни, обструктивни (стеснение на лумена) и необстроктовни. Обструктивните аномалии водят до задръжка на урина над мястото на стеснението, което пречинява повишаване на ходростатичното налягане и пречи на филтрационната функция на бъбрека.

Вродените аномалии на отделителната система се класифицират по следнията начин:

1) Аномалии в броя на бъбреците – липса на единия / двата бибрека или добавъчен бъбрек.

2) Аномалии в размера на бъбрека.

3) Аномалии в пазположението на бъбрека – спускане на бъбрека или двата бъбрека са пазположени от едната страна.

4) Аномалии в взаимоотношеният между двата бъбрека – двата бъбрека са съединени с долните са полюса (подковообразен бъбрек).

5) Аномалии в структората на бъбрека (кистични аномалии) – голява част от тях са наследсвени.

6) Обструктивни аномалии.

7) Аномалии на уретерите – двоен, раздвоен и ектопичен уретер; везико-уринарен рефлукс; мекауретер (вродена обструкция водеща до дилатация на уретера и застой на урина); уретроцеле (кистоподобна дилатация и изпадане на уретера към кухината на пикочният мехур, което води до прекъсване на микцията).

8) Аномалии на пикочният мехур – кистично образувание в кухината на пикочният мехур (среща се по-често при момиченцата)

9) Аномалии на уретрата – вродена стеноза, уретарни клапи и псевдополипи.

Клинична картина: коремна болка, хематурия (кръв в урината), микционни смущвния и често съпроводена с инфекция на пикочните пътища.

Лечението е оперативно, а прогнозата зависи от тежестта на аномалията и степента на нарушената бъбречната функция.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator