Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияТумор на Wilms (нефробластом)
Тумор на Wilms (нефробластом)

Туморът на Wilms може да се разположи във всяка част на бъбрека, както и да обхаване и давата едновременно. Той съставлява 7 – 8% от всички неоплазми в детска възраст. Най-голяма честота на заболяването има до третата година. Засяга еднакво и двата пола.

Той може да засегнае само бъбреците, или да обхаване съседни тъкани и регионални лимфни възли. Метастазира по хематогенен път, най-често в белия дроб и по-рядко в черния дроб. По-голяма част от случаите се диагностицира хисталогично благоприятен вариянт.

Клинична катрина: Много често симптоматиката е оскъдна. Туморът се открива случайно и то при деца в запазено общо състояние. Установява се асиметрия в коремната област, при което се палпира туморна маса. Регистрира се артериална хипертония - в 50% от случаите, коремната болка е около 30% и хематория (кръв в урината) – при 25% от пациентите.

Лечението е комплексно и включва нефректомия (премахване на бъбрека) и след това лъчелечение и химиотерапия. При тумори с големи размери се прилага предоперативна химиотерапия.

Прогнозата е добра и зависи от клиничниат садий, обема на тумора, хистологичният вариянт на тумора, наличие на белодробни метастази, резултатът от началната терапия и др. Преживяемостта е окло 80%, като 75% от децата дифинитивно оздавяват . В І и ІІ садий на болестта 90% се излекуват, а ІІІ, ІV и V – 50%.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator