Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияНевробласом
Невробласом

Около една трета от случаите с невробластом се срещат до една годишна възраст. Този тумот засяга и двата пола еднакво.

Невробластомът произхожда от симпатиковата нервна система. В по-голяма част от случаите се локалозира в коремната област и надбъбрека. Може да се намери и в медиастиума, шията, в гръбначномозъчният канал и около очите.

Туморът метастазира по хематогенен и лимфогенен път с най-честа локализация в костите. Метастази могат да се намерят и в черният дроб, в меките тъкани на орбитата и в подкожието. Той рядко метастазира в белия дроб и мозъка.

Клинична картина: тя е твърде разнообразна и се обединява в три разлизни групи:

- Симптоми, свързани с първичното огнище: увеличение, асиметрия, тежест и билка в корема, смущения в микцията и дефекацията, болка в гърба и нарушение в терморегулацията.

- Симптоми, свързани с метастазите: костна подутина, нарушена походка, потрузия на очните булбуси, подкожни синкави възелчета, анемия, чести инфекции и увеличен черен дроб.

- Общи симптоми: отпадналост, неспокойствие, загуба на тегло, фебрилитет, главоболие и др.

Лечение: То е комплексно и включва операция, химиотерапия и лъчелечение. В последните години се използва и костномозъчна трансплантация като лечение.

Прогноза е сериозна и много зависи от стадия на заболяването, възрастта, локализацията и проведеното лечение. Само 35% от пациентите преживяват три години. Децата до една годишна възраст в първи и втори стадий имат шанс да се излекуват в 75 – 90%. При деца след една годишна възраст в трети стадий шансът спада до 35%.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator