Начало
НачалоЗдравни новиниРедовното практикуване на спорт понижава риска от дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия
Редовното практикуване на спорт понижава риска от дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия 04 декември 2007

Редовното практикуване на спорт понижава риска от дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия.

Хората, практикуващи спорт редовно, имат понижен риск от развитие на дълбока венозна тромбоза (ДВТ) на долните крайници и белодробна емболия (БЕ) в сравнение с хората, водещи застоял начин на живод. Това се твърди от проучване, публикувано в Journal of Thrombosis & Haemostasis.

"Стазата на кръвта е най-честата причина за венозната тромбоза.Въпреки това малко са изследванията относно ефекта при стимулиране на кръвния ток с цел да се предотврати тромбозата - например при спортни дейности", отбелязва К. Ван Стрален от Leiden University Medical Center, Холандия.

Учените провели проучване, включващо две групи: 3608 пациента с преживяна венозна тромбоза, и 4252 човека като контролна група. 31,5% от първата и 39,7% от втората група докладвали, че практикуват спортна дейност. Било установено, че редовната физическа активност води до понижен риск от венозна тромбоза - 0,64.

Полът, възрастта и индекса на телесната маса не повлиявали значително риска от тромбоза. Нямало разлика и в зависимост от честотата, интензитета и вида спорт.


Вижте още:

Учениците не спортуват достатъчно

Спортните травми



www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator