Начало
НачалоЗдравословно храненеДиети при заболяванияГладът стимулира паметта
Гладът стимулира паметта

Американски учени изследваха хормонът на глада "грелин". Проучването дава надежда на изследователите, че ще бъдат създадени нови лекарства за болестта на Алцхаймер. Паметта може да бъде включвана и изключвана и често активирането й се стимулира от стреса. По този начин именно се е запазил човекът в борбата за храна.

Хормонът "грелин" се освобождава от празния стомах в кръвта и активира рецептори в мозъка, като предизвиква чувството на глад. Действието му е основно върху хипоталамуса, където се намира центърът на глада. Екип от учени от Университата в Йейл, намерили още едно място на действието на този хормон - хипокампуса. Там се намират множество центрове, един от които, е център от ключово значение за запаметяването.

Според тях е възможно разработване на лекарство за по-добро запаметяване, но предупреждават, че повишаването на теглото може би ще бъде страничен ефект.

Резултатите били постигнати с опити с мишки, на които инжектирали от хормона. Те не само се справили по-добре на няколко упражнения за запаметяване, но и при микроскопското изследване на този център било установено по-голямо съдържание на синапси. Колкото повече са те, толкова по-голяма е възможността за обработка и запазване на информацията.

Паметта може да бъде включвана и изключвана и често активирането й се стимулира от стреса. Разглеждайки глада като стресов фактор, е удивително, че природата активира паметта и изобщо адаптивните свойства на организма. По този начин именно се е запазил човекът в борбата за храна.

Източник: e-placebo.com

Вижте още:

Колко е важна сутрешната закуска? Не я пропускайте!

Медът и ползата от него


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator