Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияЕпилепсия в детска възраст
Епилепсия в детска възраст

Епилептичният пристъп е внезапно започваща, относително краткотрайна и самоограничаваща се дезорганизация на една или няколко функции на мозъка (сетивна, психична, двигателна и вегетативна). Това се дължи на патологична свръхвъзбуда на мозъчните неврони.

Епилептичният пристъп може да бъде конвулсивен - с двигателна проява и тогава се нарича гърч, или неконвулсивен - да има различна клинична проява (намигания, зрителни, вкусови смущения и др.), при което може да липсва гърч.

Епилептичният пристъп обединява както конвулсивните, така и неконвулсивните пристъпи. Епилептичният пристъп не е еквивалент на епилепсията.

Причините, които могат да доведат до развитието на болестта епилепсия са следните: малоформации на мозъка и мозъчните съдове; мозъчни тумори; вродени метаболитни заболявания (фенилкетонурия, левкодистрофия и др.); туберкулозна склероза; неврофиброматоза, но има и епилепсия с неизвестна етиология.

Епилептичните пристъпи се разделят на огнищни и генерализирани. Огнищните възникват в определена област на мозъка. Те могат да бъдат прости – със сетивни, психични, двигателни и вегетативни симтоми, и комплексни с промяна на съзнанието. Генерализираните обхващат едновременно и двете хемисфери, без локално начало на патологичната възбуда. Започват с внезапна загуба на съзнание, последвано от гърч, повишаване на артериалното кръвно налягане, обилно слюноотделяне, изпотяване, стига се до сомнолентно състояние. Този пристъп трае от няколко минути до няколко часа.

Много важно за поставяне на диагнозата е определяне точният вид на епилептичните пристъпи, за да се определи локализацията на зараждане на патологичнате нервни импулси в мозъка. Електроенцефалограмата (ЕЕГ) е един от основните методи за изследване. Той не служи за поставяне на диагноза, както и нормалното ЕЕГ не изключва диагнозата епилепсия.

За лечение се използват различни антиепилептични медикаменти, които се приемат няколко години. След спиране на лечението, продължило от 2 до 4 години, 60 – 70% от децата възобновяват пристъпите. Спирането на лечението трябва да става бавно и постепенно.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator