Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияФибрилни гърчове
Фибрилни гърчове

Фибрилните гърчове се наблюдават у 3 - 5% от децата от 3 месеца до 5 години през периода на остро инфекциозно заболяване с фибрилитет. Температурата която може да провокира гърч трябва да е над 38° C. В 90% от случите се касае за вирусна инфекция на горните дихателни пътища.

Причините за тези гърчове се дължат на незрелият мозък и ниският гърчов праг в детска възраст.

В 10 - 25% от случаите се установява фамилно предразположение. За сега начинът на унаследяване остава неясен, но се предполага че е автозомно-доминантен тип.

Клинична картина: Фибрилни гърчове са прости, когато тяхната продължителност е до 15 мин. и без неврологична симптоматика, и усложнени, когато продължават повече от 15 мин., проявават се два или повече пъти в денонощие и се установява неврологична симптоматика след това.

Рискът от повторен фибрилен гърч зависи от възрастта на детето – преди 1 год. вероятността е 50% , а след 1 год. е 25%. Риск от поява на епилепсия след прост фибрилен гърч е около 1%, а след усложнен такъв този риск нараства десетократно.

Лечение: най-често детето само излиза от гърча. Важното при такава ситуация е родителите да запазят спокойствие и да вдигат възможно най-малко шум (високият шум задълбочава гърча). Трябва да се отвори прозорец, за да влезе чист въздух и да се освободи детето от пристягащите дрехи. Не трябва да се завива с мокри чаршафи или да се изстудява, защото това стресира допълнително организма. Прилага се Diazepam 0.5 мг/кг ректално за гърчовете и Paracetamol 10 мг/кг за температурата.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator