Начало
НачалоЗдравни новиниТютюнопушенето води до хипертония при жените
Тютюнопушенето води до хипертония при жените 14 ноември 2007

Жените, които пушат 2 кутии цигари на ден, имат 21 % по-висок риск от развитие на хипертония, респективно на сърдечносъдови болести, сочи ново проучване.

При жените, пушещи по-малко, също се наблюдава риск но по-малък и въпреки това този риск е значителен, отбелязват авторите на проучването.

Те анализирали данни от 28 236 жени. След 9,8 г 30,4 % от жените развили хипертония. Било установено, че жените, които пушат 15 или повече цигари на ден имат 11% по-висок риск в сравнение с жените непушачи. Тези, които пушат по 25 или повече цигари на ден, имат 21% по-висок риск от развитие на високо кръвно налягане. За жените, които пушат под 15 цигари на ден, рискът бил относително несигнификантен - около 4%.

Не е установено дали отказването от цигарите води до намаляване на риска от хипертония, но учените предполагат, че колкото по-дълго човек пуши, толкова по-висок е рискът. Те подчертават, че хипертензията може да доведе до инфаркт и инсулт, затова контролирането на кръвното налягане е от голямо значение.
Вижте още:

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator