Начало
НачалоЗдравни новиниПълна забрана за пушенето в ресторантите от 2009 г.
Пълна забрана за пушенето в ресторантите от 2009 г. 18 септември 2007

  Д-р Маша Гаврилова, началник отдел "Опазване на общественото здраве" в Министерството на здравеопазването, съобщи че от 2009 ще бъде въведена пълна забрана на пушенето на обществени места. За да се адаптират към новата мярка, ресторантите и дискотеките ще получат гратисен период от една година. В най-скоро време ще бъдат проведени разговори с представителите на ресторантьорския бранш за отварянето на заведения, в които да не се пуши въобще. В обществения транспорт, маршрутките и такситата също е забранено да се пуши, както и на много работни места, но ограничението не се спазва винаги. Д-р Гаврилова допълни, че догодина ще бъде открит и специален телефон, на който всички желаещи да откажат цигарите, ще могат да получат нужната им информация и съвети.

Предвиждат се също така и икономически мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Кампанията „HELP – За живот без тютюн” на Европейската комисия, отбелязва няколко финансови стъпки, предприети от страни членки, за ограничаване на тютюнопушенето:
• През януари 2006 г. цената на кутия цигари от известна международна марка е варирала от 1,07 евро в Латвия до близо 7,50 евро в Обединеното Кралство.
• През юли 2005 г. данъчната ставка на акциза за най-масовите цигари варира от 60% в Латвия до 80% във Франция.

Според Световната банка увеличението на цените е най-ефикасната и икономически ефективна „спирачка” – особено за младежите и други слоеве от населението с ниски доходи, които при вдигане на цените по необходимост са принудени да се откажат от този разход. При повишаване на цената с 10% потреблението в държавите с високи доходи на населението намалява с около 4%. Цената е фактор, който влияе както на пропушването, така и на отказването отцигарите. По-конкретно за сегашните пушачи, ефектът от едно постоянно увеличение на цените ще бъде по-голям в дългосрочен план, отколкото в краткосрочен, защото на човек, пристрастен към никотина, му е необходимо повече време, за да промени поведението си.

Цените на цигарите в редица европейски държави като Франция, Германия и Холандия рязко са се увеличили. Във Франция например, с увеличаването на цените на цигарите, броят на пушачите е намалял с 12% през периода от 1999 г. до 2003 г. Все повече пушачи желаят да откажат цигарите и през 2003 г. цената става причина номер едно, поради която пушачите желаят да спрат да пушат, в сравнение с 1999 г., когато цената е посочена на четвърто място.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator