Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияТиреоидит на Hashimoto
Тиреоидит на Hashimoto

Заболяването се среща по-често след пет годишна възраст, като женският пол се засяга 10 пъти по-често от мъжкия. Заболяването се причинява от автоимунни процеси. Тиреоидит на Hashimoto е най-честата причина за придобит хипотиреоидизъм сред децата от неендемичните райони.

Тиреоидитът на Hashimoto е заболяване с генетична предиспозиция - при 30-40 % от болните деца се установява фамилна обремененост. Съществува много тясна връзка с Базедовата болест - и при двете заболявания има наличие на лимфоцитна инфилтрация в щитовидната жлеза.

Жлезата се уголемява и нейната консистенция се уплътнява. Среща се и атрофичен вариант, при който щитовидната жлеза е малка и липсва гуша.

В началото заболяването може да протича асимптомно. Първата проява на тиреоидит на Hashimoto е гушата (около 85 % от децата). Децата често се оплакват от болка в областта на шията и безапетитие. В около 30 % от случаите гушата може да намалее и да изчезне спонтанно. Значителна част от болните развиват по-късно хипотиреоидизъм.

Лечението се провежда с тиреоидни хормони, с оглед намаляване обема на жлезата. L-Tyroxin се включва в периодични курсове от 3 до 6 месеца. При изявен хипотиреоидизъм лечението е постоянно. Хирургическо лечение се прилага единствено при комбинация на тиреоидит на Hashimoto с карцином на щитовидната жлеза.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator