Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияВроден хипотиреоидизъм
Вроден хипотиреоидизъм

Вроденият хипотиреоидизъм се среща при около 1 на 4000 новородени деца и е два пъти по-чест при момичетата. При една трета от децата се установява пълна липса на щитовидна жлеза, а при останалите две трети се диагностицира рудиментарна тъкан на обичайното място (в областта на шията) или на друго място, най-често под езика. Заболяването се предава по автозомно-рецисивен път и може да засегне няколко члена на едно семейство. Някои от децата имат гуша още при раждането, но при много болни тя се развива по-късно.

При някои новородени причина за хипотиреоидизъм може да е преминаването на йодсъдържащи или други медикаменти с антитиреоиден ефект от бременната. Този вид хипотиреоидизъм се среща по-често при недоносени и изчезва след няколко седмици.

Децата с вроден хипотиреоидизъм при раждане не се различават от нормалните новородени. Най-ранният симптом е продължителният физиологичен иктер. През първият месец от живота детето има нарушения в храненето и изразена сънливост. Големият език води до нарушение в дишането и плачене с по-дрезгав и дебел глас. Новороденото има запек и силно раздут корем. Телесната му температура е под нормалната – 35 ºC и пулсът е забавен.

Ако не се започне лечение към 3 – 6 месец се оформя картина на класически вроден хипотиреоидизъм: растежът спира, крайниците са къси, главата е голяма, клепачите са оточни, езикът е голям, носът е къс и широк, кожата е суха, космите са груби и чупливи.

Лечението е заместително хормонално за цял живот. То се провежда с L-Thyroxin, еднократно сутрин.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator