Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияТуберкулоза в детска възраст
Туберкулоза в детска възраст

Проникването на туберкулозните бактерии в организма може да се осъществи по следните начини: аерогенен, стомашно-чревен, лимфогенен път и през кожата. При децата заразяването става най-често чрез аерогенният и лимфогенният път, а през стомашно-чревният тракт е възможно при консумация на неварено краве мляко от болно животно.

При туберкулозата у децата се различават две основни състояния: вирулентна туберкулозна инфекция и туберкулозно заболяване.

Вирулентна туберкулозна инфекция: осъществена е инфекция с вирулентни щамове без да са настъпили морфологични промени в организма и клинични прояви на заболяването. Това състояние се характеризира с лабилно имунно равновесие между микро- и макроорганизма. Състоянието може да продължи около 3 до 7 години.

Туберкулозно заболяване: Характеризира се с цялостно развитие на симптомите на болестта.

Клиничната картина в детска възраст се характеризира от степенно изразен интоксикационен синдром, независимо от органната локализация на туберкулозата. Синдромът включва следните симптоми:

  • Постоянна и ниска температура.
  • Изпотяване, особено изразено по време на сън.
  • Емоционална неустойчивост.
  • Безсилие.
  • Намален апетит и намаляване на теглото.
  • Забавено физическо развитие.

В 90 % от случаите туберкулозата засяга белодробната система, а в 10 % туберкулозта се развива в други органи и системи, като симптоматиката е във връзка със засегнатия орган на фона на персестиращият интоксикационен синдром.

Профилактиката на туберкулозата се извършва с ваксина БЦЖ (BCG).

Първичната имунизация се прави още в първите дни от живота на детето, а реимунизацията – на 6, 11 и 16 години. Преди реимунизацията се изследва кожната туберкулозна чувствителност през проба на Mantoux, като манипулацията се извършва само при деца с отрицателна проба и размер на инфилтрата под 5 мм.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator