Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияОстри инфекции на горните дихателни пътища
Остри инфекции на горните дихателни пътища

Причините за инфекциите са главно вируси, а допълнителната бактериална инфекция допринася за удължаване на заболяването и появата на усложнения.

У кърмачетата и децата заболяването протича с по-изразени клинични симптоми и по-тежко. Характерни симптоми са: висока температура, неспокойствие, затруднено дишане и сукане, повръщане, суха кашлица, увеличени лимфни възли.

У малките деца инфекцията от гърлото често преминава в средното ухо, при което се развива гноен отит. Причината за това е по-късата евстахиева тръба в тази възраст. Други чести усложнения са синузитите, бронхитите, пневмониите, обилна слузна секреция и по-рядко инфекцията стига до бъбреците.

Лечение се състои в следните основни направления:

1. Осигуряване на чист и влажен въздух.

2. Осигуряване на нормално хранене и даване на достатъчно течности.

3. Антипиретици срещу високата температура.

4. За подобряване на носната проходимост се поставя по 1 – 2 капки от Solutio ephetonini – 2 % или 1 ‰ разтвор на адреналин, преди ядене.

5. Антибиотици не се предписват, ако инфекцията не се е усложнила – оправдано е използването им само при бактериални усложнения.

Профилактиката на остри инфекции на горните дихателни пътища се състои в избягване на контакт с болни, каляване на детето чрез разходки на слънце и чист въздух и приемане на витаминозна храна.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator