Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияЗатлъстяване в детската възраст
Затлъстяване в детската възраст

Затлъстяването е патологично състояние, дължащо се на увеличаване на мастната тъкан в резултат на хипертрофия (увеличаване на обема, за сметка на обема на клетките) и хиперплазия (увеличаване на обема, за сметка на броя на клетките) на мастната тъкан.

Увеличаването на мастната тъкан в детската възраст е за сметка на увеличеният брой на мастните клетки, поради това лечението на затлъстяването е много трудно и има тенденция да се задържи за цял живот.

Честотата на затлъстяването в България е около 10 – 15 %, като рязко се увеличава след настъпване на пубертета.

За развитието на затлъстяването са отговорни много и често комплексно действащи фактори: генетично предразположение, прехранване, намалена физическа активност, увреждане на ЦНС, ендокринни уврежданя, психосоциални фактори, стресови ситуации и др. Те водят до нарушаване на енергийният баланс с увеличаване на вноса на енергия и намаляване на разхода на енергия.

Затлъстяването се класифицира в четири степени:

І степен - + 15 – 30 % над нормалната телесна маса характерна за възрастта

ІІ степен - + 30 - 50 %

ІІІ степен - + 50 -100 %

IV степен – над 100 %

Клинична картина: Затлъстяването в детската възраст най-често се развива постепенно, преминавайки в различно дълга фаза на гранична и наднормена телесна маса.

  • Повишен апетит
  • Повишена жажда
  • Засилено изпотяване
  • Лесна уморяемост
  • Намалена двигателна активност
  • Невротични прояви

Затлъстяването в детската възраст се лекува трудно и успехите са незадоволителни и нетрайни. Колкото по-рано се започне, толкова по-големи са шансовете за нормализиране на телесното тегло. Само 25 % от децата постигат трайни резултати. Независимо от това винаги е препоръчително да се започне лечение. То е комбинация от диета и увеличен двигателен режим.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator