Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияКвашиоркор (захарни бебета)
Квашиоркор (захарни бебета)

Болестта се дължи на тежък белтъчен недоимък и на намален внос на енергия. Характерен е за развиващите се страни.

Заболяването се среща между 1 и 5 годишна възраст, при деца които се хранят предимно с въглехидратна храна (ориз, царевица, маниока и други растителни храни), поради което тези деца са наречени още „захарни бебета”.

Първите симптоми са забавяне на растежа и редукция на телесната маса. След това се появяват:

Отоци – в резултат на намаляване количеството на протеините в организма

Увеличаване на черния дроб – дължащо се на мастната му инфилтрация.

Промени по кожата - рагади, зони на депигментация, мехури.

Промени в костите – стават нежни и чупливи.

Промени в поведението на децата - апатични, депресирани, изтощени и враждебно натроени към хората.

Промени в храносмилателната система – безапетитие, обилни диарии и инфекции.

Лечение: То се състои в коригиране на телесната маса чрез специална диета - постепенно увеличаване на количеството и разнообразието на храната. Увеличава се приемането на белтъци с цел покриване на енергийните и пластични нужди на организма, а също така и за възстановяване на изчерпаните резерви. Количеството и качеството на храните се съобразява с календарната възраст на детето, като допълнително се добавят ензимни препарати (пепсин, солна киселина, панкреатични ензими), витамини и минерали, а при необходомост и антиинфекциозни препарати.

Лечението има ефект само ако се започне в началото на заболяването. При по-късно включване на лечението смъртността е много висока.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator