Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияХипотрофия – белтъчно-енергийно недохранване до две годишна възраст
Хипотрофия – белтъчно-енергийно недохранване до две годишна възраст

Причините за белтъчно-енергийно недохранване са:

1. Първичен белтъчно-енергиен недостиг – при количествено и качествено недохранване с намален внос на белтъци и увеличен внос на въглехидрати.

2. Вторичен белтъчно-енергиен недостиг – при заболявания, които намаляват апетита и приема на храна (инфекции, вродени аномалии в храносмилателната система, злокачествени, хронични заболявания и социална депривация).

Основните показатели, по които се съди за наличието и степента на хипертрофия са: намалена подкожна мастна тъкан , изоставане на телесната маса и ръста.

Степените на хипертрофия са:

І степен: подкожната мастна тъкан е намалена в областта на корема и гърдите, телесната маса е 10 - 15 % под нормата за ръста. Общото състояние на детето е запазено.

ІІ степен: подкожната мастна тъкан изчезва по тялото и намалява по крайниците, телесната маса е 20 – 40 % под нормата. Децата са отпуснати, неспокойни, апатични, с намален апетит и често боледуват от инфекциозни болести.

ІІІ степен: подкожната мастна тъкан е изчезнала по цялото тяло, телесната маса е 40 % под нормата, растежът спира, общото състояние е много тежко. Децата са отпуснати, с тъжни очи, суха и бледа кожа, атрофична мускулатура и лежат безучастно. Телесната температура е под нормалната, дишането е неритмично и повърхностно, сърдечната дейност е забавена, а коремът е подут и твърд. Тези деца често страдат от респираторни и чревни инфекции, които протичат атипично и тежко и застрашават живота им.

Лечението на хипертрофията включва диета и едновременно коригиране на усложненията.

Прогнозата при хипертрофия ІІ и ІІІ степен е сериозна и неблагоприятна, поради понижената устойчивост на организма. Ако не се вземат спешни мерки може да се стигне и до смърт на детето.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator