Начало
НачалоЗаболяванияДетски заболяванияЗахарен диабет в детска възраст
Захарен диабет в детска възраст

Захарният диабет се дължи на пълен или частичен инсулинoв дефицит, който води до нарушение на целия метаболизъм на организма – на въглехидратите, мазнините и белтъците.

В България честотата на болестта е 9 : 100000, като по-голяма честота се установява в средна Северна България и Софийска област. Еднакво боледуват и двата пола.

Класификация:

1. Инсулинозависим (тип І) – установяват се антитела към инсулинопродуциращите бета-клетки на панкреаса. Характеризира се с абсолютен инсулинов дефицит. Унаследява се генетично, но определена роля имат и вирусните инфекции.

2. Инсулинонезависим (тип ІІ) – налице е инсулинова резистентност. Рядко се среща при деца.

3. Захарен диабет тип МODY (Maturiti onest diabetes of yong people) – генетично унаследяване. Започва като инасулинонезависим диабет в детска възраст и преминава в инсулинозависим диабет. В 50 % се съчетава с наднормено тегло.

Причина за увреждане на инсулинопродуциращите бета-клетки и настъпващият инсулинов дефицит са генетични предразположения и някои фактори на околната среда. Най-честият фактор е вирусната инфекция. Някои от тях имат подчертан тропизъм към бета-клетките – Coxsackie, паротит, рубеола, варицела, морбили, грип и др. Вирусите могат да отключат автоимунният процес, или да го ускорят, ако той вече е започнал. Има доказателство, че приемането на краве мляко през първите три месеца от живота, може да бъде причина за поява на заболяването.

Клинична картина: полиурия (често уриниране в големи количества), полидипсия (често пиене на течности), загуба на тегло, груба кожа, отпадналост, агресивност, като може да се стигне до повръщане, замъглено съзнание и кома.

Лечението е комплексно и включва инсулинолечение, диетолечение, физическа активност и самоконтрол.

Използват се два вида инсулинови препарата – бързо- и бавнодействащи, като първият се използва през деня, а вторият - през вечерта.

Едни от най-тежките усложнения от диабета са диабетната кетозцидоза и хипогликемията. И двете се получават при тежък инсулинов дефицит. При диабетната кетоацидоза имаме дехидратация, учестено дишане, помрачаване на съзнанието и кома, а при хипогликемията – тремор, отпадналост, главоболие, сънливост, възбудимост, гърчове и кома.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator