Начало
НачалоЗдравословно храненеПолезни съвети и статииДиета за здраво сърце
Диета за здраво сърце

1. Яжте по 5 порции плодове или зеленчуци дневно! Помагат в борбата срещу атеросклерозата и действат като антиоксиданти в организма.

2. Яжте пълнозърнест хляб всеки ден! Диета, включваща 3 или повече порции дневно на пълнозърнести храни като пълнозърнест хляб, житни и зърнени култури (боб, грах), ръжени крекери, кафяв ориз може да намали риска от сърдечно заболяване с 30%.

3. Откажете се от мазнината и това ще помогне на холестерола!
Намалявайки общото количество на мазнините (особено на наситените) ще намалите количестворо на холестерола и нивото на мазнини в кръвта. Когато заместите наситените с ненаситени мазнини ще увеличите нивото на добрия холестерол за сметка на лошия холестерол в кръвта.

4. Ограничете солта!
Ограничавайки количеството на консумираната сол (7 г дневно за мъже и 5 г дневно за жени) ще помогнете на кръвното налягане да не бъде с високи показатели.

5. Внимавайте с алкохола!
Алкохолът, поет в големи количества разрушава мускулите на сърцето, увеличава кръвното налягане и е предпоставка за наднормено тегло. Но консумирането на алкохол в умерени количества  ще защити сърцето, особено за мъжете след 40 годишна възраст и за жените след периода на менопауза.

6. Поддържайте здравословно тегло!
Ако сте с наднормено тегло и успеете да свалите излишните килограми ще спомогнете за добрата работа на сърцето и ще успеете да поддържате кръвното си налягане в нормални граници.

Вижте още:
Медът и ползата от него
Равномерно балансирана диета


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator